Orice iubitor al naturii ar trebui sa faca cel putin o vizita in zona Fagarasului iar de aici, drumetiile montane sau plimbarile cu bicicleta prin satele din Tara Fagarasului pot fi bine venite relaxari dupa saptamani de lucru intr-un mare sau mic oras.
Tara Fagarasului este una dintre cele mai vechi si mai importante zone de locuit din Transilvania. Aici se regasesc numeroase vestigii istorice si edificii religioase care atesta vechimea acestor meleaguri, cum ar fi: – Biserica Evanghelica, din Cincu (secolul XII); – Manastirea Cisterciana, din satul Carta (1202); – Bazilica, din satul Halmeag (secolul XIII); – Biserica fortificata, din satul Cincsor (secolul XIV); – Casa Memoriala “Badea Cartan”,din satul Cartisoara.
Tara Fagarasului s-a considerat totdeauna ca o parte deosebita a Transilvaniei, avand viata sa proprie, cu traditiile ei, cu libertatile ei, cu dispozitiile ei sociale deosebite.
Va asteptam deci la Complexul Turistic Pastravaria Albota aflat in inima depresiunii Fagarasului, considerata in ansamblu o mare campie piemontana.
Muntii inalti ce strajuiesc Fagarasul la sud, munti ce au zapada in varfurile lor pana tarziu in vara, dealurile impadurite, pasunile cu oi, apele repezi curgatoare de munte, sau rauri ce curg prin vaile dintre dealuri, alcatuiesc un mediu ambiant deosebit pentru Complexul turistic Albota.
Drumetiile care au ca punct de pornire Pastravaria Albota pot fi de lunga sau scurta durata, pot fi drumetii cu un grad mai mare sau mai mic de dificultate; unele din ele putand fi considerate simple plimbari in natura.
O astfel de drumetie poate fi considerata cea pana la Manastirea Cartisoara, drumetie foarte usoara, pretabila chiar si pentru familii cu copii mai mici; drumetie ce iti ofera o privare de ansamblu peste intreg platoul de la poalele Fagarasilor.
La receptia/barul Pastravariei ALBOTA gasiti harti cu trasee-drumetii si trasee-ATV.
Traseul Nr. 1: muchia BUTEANU
Pastravaria Albota (590m alt.) – Culmea nordica a muchiei Buteanu – serpentina lunga a Transfagarasanului (1355m alt.)
Durata: 4,5 – 5 ore;
Marcaj: banda albastra
Traseul Nr. 2: raul ARPASEL
Pastravaria Albota (590m alt.) – Valea Arpasel – Caldarea (1540m alt.) si retur
Durata: 9 ore, la urcare 4 -5 ore, la coborare 3,5 – 4 ore.
Marcaj: punct rosu – drum forestier 5,5 km
Dificultate medie, avansat.
DESCRIERE:
Traseul parcurge intreaga zona alpina a paraului Arpasel, urmand firul principal al vaii, cand pe o parte, cand pe cealalta a apei. Este un traseu cu dificultate medie recomandat turistilor cu experienta.
Traseul Nr. 3: muchia ALBOTA
Pastravaria Albota (590m alt.) – muchia Prislop – vf. Furca Albotei 1941m alt.
Durata: 9 ore (4,5 ore la urcare si 3,5 ore la coborare).
Diferenta de nivel 1351 m, distanta aproximativ 9 km.
Marcaj: punct albastru.
Aceste trasee va deschid calea spre peisaje naucitoare, peisaje strajuite de varfurile mai inalte de 2500 m ale Muntiilor Fagaras. Timp frumos si energie sa fie!